Volem demanar a l’Ajuntament de Barcelona, un Pla de 20 mesures per lluitar contra la contaminació de la nostra ciutat, i viure en un espai amb un aire net.

1ª Prioritat:

1. Com a mesura cautelar, mentre no s’adoptin les subsegüents mesures que es detallen a continuació, que s’estableixi, en el termini de 15 dies, la prohibició que, a la ciutat comtal, diàriament i de forma alternativa, circuli qualsevol vehicle (inclòs motos) amb matrícula parell i imparell durant els dies laborables. Amb l’excepció dels vehicles elèctrics o d’emissió 0, els vehicles amb mobilitat reduïda, ambulàncies, policia i bombers. Aquesta mesura pot suprimir-se en el moment en què la mitjana del mes previ no superi els 40,0 mg / m³ de Diòxid de Nitrogen (NO2), ni altres límits de contaminació atmosfèrica.

2. L’establiment d’un peatge «tipus càmera» en dies laborables d’entrada a la ciutat comtal, en el termini de 3 a 9 mesos, de manera que s’aboni 3,5 € per a turismes i motocicletes, i 11 € per a furgonetes i camions. Els vehicles matriculats abans de 1997 hauran de pagar el doble, 7 € turismes i motocicletes, i 22 € furgonetes i camions, per entrar a la ciutat. I de forma que tota la recaptació d’aquest peatge sigui destinada i reinvertida en mesures per evitar la contaminació. (Aquesta mesura ha permès la reducció del trànsit en un 30% a Milà, un 18% a Estocolm i un 15% a Londres)

3. En el termini de 3 mesos, la supressió de tota la zona d’aparcament públic a la zona de baixes emissions (ZBE), és a dir Eixample, Gràcia i Ciutat Vella, i en el seu lloc es col·loquin carrils bici.

4. En el termini de 3 mesos, es col·loquin noves estacions de control d’emissió de Contaminació (de PM2,5, PM10 i NO2) en llocs on hi ha una gran afluència de trànsit i estiguin habitades en una alta densitat de població, com dins del polígon format per Gran Via de les Corts Catalanes, Diagonal, Aribau i Roger de Llúria. Equipar amb detecció de NO2 a l’estació de contaminació de la Plaça Universitat.

5.- En el termini de 6 mesos prohibir la circulació de vehicles dièsel previs al 2009. I en el termini d’1 any prohibir la circulació de vehicles dièsel previs a la norma EURO 6.

6.- De manera immediata, tancar els parcs públics per a nens on hi ha més circulació de vehicles (+10.000 vehicles / dia) i contaminació (com per exemple, plaça Letamendi, plaça Doctor Serrat, av. Meridiana 185 i plaça de Ferran Reyes), i crear nous parcs públics per a nens que estiguin a més de 250 metres de distància d’on circulin més de 10.000 vehicles al dia.

7.- En el termini d’1 mes, alertar totes les escoles, hospitals i residències de la 3a edat que es troben en carrers amb més de 10.000 vehicles al dia, perquè s’informi els nens i pares, malalts, residents i familiars que poden estar sent sotmesos a nivells superiors de contaminació que tenen un risc per a la salut. I prendre mesures de precaució per baixar aquesta exposició a la contaminació (horaris d’entrada i de sortida, mesuradors, etc.).

8. Obligació que tota la flota de taxis, autobusos, minibusos i vehicles de transport de passatgers públics o privats, i vehicles de mercaderies siguin elèctrics o d’emissió 0, al 33% en el termini d’un any (en març 2019), i del 66% en el termini de dos anys (en març 2020) i del 100% en el termini de tres anys (març 2021). Es farà una excepció per a tots els vehicles esmentats que siguin híbrids (gasolina + elèctric) que s’hagin matriculat previ a març del 2018, i se’ls permetrà circular fins a finals del 2023. En el termini de 3 mesos els taxis no podran circular lliures en les zones de baixa emissió (Eixample, Gràcia i Ciutat Vella). Hauran de fer l’ús de les parades de taxis (que l’ajuntament augmentarà) i potenciar l’ús d’aplicacions electròniques per a la recollida de passatgers.

2ª Prioritat:

9.- Millorar el sistema de transport públic de tota l’àrea metropolitana (AMB) amb pàrquings dissuasius fora de l’àrea metropolitana connectats a una nova xarxa de Busos Llançadora amb destinació directa a la ciutat i la seva xarxa de transport públic urbà (metro i bus).

10.- Augmentar el carril bici a tota la ciutat i fomentar l’ús de la bicicleta per als desplaçaments urbans i de l’àrea metropolitana, incentivant també l’ús de bicicletes elèctriques.

11.- Potenciar el cotxe i moto elèctrica amb incentius fiscals (acords amb altres administracions) i un major nombre de llocs de recàrrega elèctrica a la ciutat i verificant diàriament el seu bon funcionament.

12.- Crear un límit d’emissions i soroll que pot generar un vehicle a la ciutat de Barcelona, ​​i crear amb això una guia de permissivitat tant per a vehicles dièsel com de gasolina. Prohibint ara els vehicles dièsel més contaminant previs a Euro 6, i les motocicletes més sorolloses i / o contaminants.

13.- Majors controls diaris per part de la guàrdia urbana de vehicles per verificar els límits de contaminació per vehicle segons la guia anterior, i que tampoc sobrepassen els límits de decibels permesos, especialment les motos.

14.- Crear un gran parc central a tot el Carrer Aragó (des de Meridiana a Carrer Tarragona), deixant el seu ús com una zona verda amb jardins, arbres, zones infantils, carrils bicis i un sol carril d’accés al pàrquing per als veïns. És un pulmó verd que la ciutadania que viu a l’Eixample desitja i necessita. Repetir aquesta idea de Parc al carrer en altres carrers que es puguin desenvolupar aquestes iniciatives.

15.- Arribar a un acord amb RENFE i / o ADIF per augmentar l’oferta de trens de Rodalies en un 40%.

16.- Arribar a un acord amb el Port de Barcelona perquè tots els vaixells de passatgers que atraquen al port hagin de tenir la seva connexió elèctrica i apaguin els seus motors quan es trobin atracats.

17.- Marcar mesures més restrictives i d’inspecció rutinària a altres causants de pol·lució com el PM10 causat per obres públiques i privades.

18.- Unir el Tram per la Diagonal com a transport públic ràpid i net, i disminuir amb això l’ús de vehicles en aquesta zona.

19.- Cursos i formació de conscienciació de la contaminació, especialment a les escoles (públiques, concertades i privades), així com realitzar campanyes i activitats per baixar la contaminació. Per exemple: com anar a l’escola sense cotxe, ús de plantes interiors que rebaixen la contaminació atmosfèrica, etc.

20.- Marcar gener del 2028 com a data límit perquè tots els vehicles (excepte en dies excepcionals) que circulin a la ciutat siguin elèctrics; i alhora, desenvolupar polítiques per procurar baixar el trànsit que circuli a la ciutat en menys de 500.000 vehicles / dia (el 50% dels que circulen avui).